Meer over ons...

Ellen Kempers

Ellen speelt al sinds haar negende jaar viool. Ze heeft een klassieke opleiding gehad. Twintig jaar geleden maakte ze de overstap naar de volksmuziek. Ze voelde zich aangetrokken tot Balkan- en Klezmermuziek. Ze nam klarinetlessen en speelde met verschillende muziekgroepen internationaal dansrepertoire.

Muziek maken voor dansers werd haar grote passie. Ze speelde jarenlang viool in de Nederlandse volksdansgroep Pieremachochel in Utrecht waarmee ze optrad in binnen-en buitenland. Ook heeft ze vijf jaar gespeeld in het tango-octet Toca Tangoin Arnhem waarmee ze regelmatig optrad in salons.

Toen Ellen een paar jaar geleden tijdens een muziekworkshop in aanraking kwam met Zweedse muziek en een nyckelharpa hoorde, was ze op slag verliefd op dit instrument. Ze reisde naar Zweden en kocht een instrument bij Tage Larsson. 

Eind 2016 besloten Corné en Ellen zich volledig te focussen op Zweedse dansmuziek. Sinds 2017 spelen ze samen in SPARV. 

Ellen op nyckelharpa
Verhouding 10x15-10

Corné Hoogervorst

Corné speelt al zo’n 30 jaar de trekharmonica ofwel de trekzak. Hij heeft vooral in de beginjaren van verschillende grootheden in het kleine volksmuziekwereldje les gehad, waaronder Riccardo Tesi, John Kirkpatrick en Marc Peronne. 

Gedurende lange tijd heeft hij als danser en als speelman opgetreden met de Nederlandse volksdansgroep Pieremachochel in Utrecht. Nog langer maakt hij deel uit van muziekgroep Schraapstaal. Deze groep heeft zich vooral gericht op de West-Europese traditionele muziek, maar treedt de laatste jaren ook op met een liedjesprogramma.

Passie voor de Scandinavisch muziek is er altijd geweest. De trekharmonica is echter niet het meest voor de hand liggende instrument om deze muziek op te spelen. Scandinavié is een walhalla voor de violist maar voor een diatonisch instrument als de trekharmonica is het soms een uitdaging om daar de Zweedse muziek op te spelen zonder afbreuk te doen aan het wonderschone karakter ervan.